Corona
Zit je niet lekker in je vel? Wordt dat veroorzaakt door de actuele omstandigheden rondom het coronavirus?
Spelen angst, paniek en stress een te grote rol in je leven op dit moment?
Moe, lusteloos, slecht slapen, weinig energie, onzeker, stress, verdriet, angst, somber, of depressieklachten, burn-outklachten, je zorgen maken, gevoel dat je hoofd vol zit, weinig weerstand zowel emotioneel als fysiek, verminderde concentratie, fysieke klachten, bepaalde patronen die wel vastgeroest lijken te zitten.
Lotgenoten contact is erg belangrijk in het verwerken van een verlies. Oude wijsheden als: ‘Delen is helen’ en ‘Gedeelde smart is halve smart’ gelden nog altijd. Aandacht voor elkaar hebben, naar elkaar luisteren en anderen die naar jouw verhaal luisteren. Daardoor wordt het iets lichter. Als je dat doet in een groep gelijkgestemden geeft dat herkenning. Mensen om je heen die hetzelfde hebben mee gemaakt als jij.
Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Ieder heeft zijn eigen ervaringen, zijn eigen emoties, zijn eigen behoeftes. Dus ook zijn eigen verwerkingsproces. Het uitgangspunt van deze module is dat jij geholpen wordt om inzichten in jouw gevoelens te krijgen, hoe je daar mee om kunt gaan zodat je betere keuzes voor je zelf kunt maken. Dat jij minder in beslag wordt genomen door het verdriet, dat je weer kunt genieten van alledaagse dingen, dat je de problemen in je leven weer aan kan en dat jij jouw leven weer richting kunt geven. Uiteindelijk om het verlies te kunnen accepteren en je leven te leven met het gemis van je dierbare.
Je wordt begeleid door mij, ervaringsdeskundige wat verlies betreft. “Ik begrijp hoe jij je voelt”. Met deze rouwmodule komen drie rode draden in mijn leven bij elkaar: • Mijn deskundigheid en ervaring in het begeleiden van cliënten met uiteenlopende lichamelijke, psychische en emotionele hulpvragen. • Mijn creativiteit als teken- en schilder docent en werken met groepen. • Mijn eigen verlieservaring.
Je komt met dezelfde groep tien keer bij elkaar om elke bijeenkomst rondom een thema aan de slag te gaan. Er is een zodanige opzet gemaakt dat er een inleiding is, een brainstormfase en uitwerkingsfase. Je wordt door mij als het ware bij de hand meegenomen en stap voor stap begeleid. Alle bijeenkomsten zijn op papier uitgewerkt, elke keer krijg je de betreffende inhoud van die dag. Dit kun je allemaal bij elkaar in je eigen map stoppen zodat je na afloop van de module een mooi naslagwerk hebt.
Er komen veel verschillende werkvormen aan bod. We luisteren naar muziek, delen ervaringen, doen een ontspanningsoefening, lezen een gedicht of verhaal. Elke bijeenkomst omvat een creatief element. Hierbij kun je denken aan tekenen, schilderen, boetseren, werken met textiel, boetseren, schrijven, collage maken et cetera. Waarom creativiteit? Verdriet dat niet is geuit, kan tot allerlei klachten leiden, zoals vereenzaming, depressie en ziekte. Door creatief te werken kan iemand in contact komen met beelden uit het onderbewuste. Deze beelden vertellen wat van binnen leeft en niet te uiten is met woorden. De focus ligt op datgene wat jou troost biedt en jou helpt. De ervaring leert dat dit een helende manier is om met verlies en rouw om te gaan.
Het is van wezenlijk belang dat iedereen zich veilig voelt om datgene wat zich aandient te mogen en te durven uiten. Dat alles er mag zijn, dat we naar elkaar luisteren zonder oordeel, in volledig respect naar elkaar toe. Jij bepaalt zelf wat je met anderen wilt delen.
Hoe helpt creativiteit in processen van rouw en verlies? Verdriet dat niet is geuit, kan tot allerlei klachten leiden, zoals vereenzaming, depressie en ziekte. Door creatief te werken kan iemand in contact komen met beelden uit het onderbewuste. Deze beelden vertellen wat van binnen leeft en niet te uiten is met woorden.
De creatieve werkvormen worden op zo’n manier aangeboden dat iedereen deel kan nemen, je hoeft dus niet over creatieve vaardigheden te beschikken.